Informatie over het hoe en wat op onze KampioenschapsClubmatch (KCM)

Wat is een KampioenschapsClubmatch (KCM) nu eigenlijk?

Onze KampioenschapsClubmatch is een hondenshow met uitsluitend Drentsche Patrijshonden, waar de Drent gekeurd zal worden op een aantal punten. Zo wordt uw hond niet alleen beoordeeld op zijn of haar exterieur (uiterlijk), maar er wordt ook gekeken naar het gedrag en de gezondheid van de hond. De keurmeester die uw hond keurt, is speciaal daarvoor opgeleid en weet alles van de specifieke raskenmerken van de Drentsche Patrijshond.

Uw hond valt in een bepaalde (leeftijds)klasse. Op onze site kunt u terugvinden in welke klasse uw Drent ingeschreven kan worden: Jongste puppyklas, Puppyklas, Jeugdklas, Tussenklas, Openklas, Gebruikshondenklas, Kampioensklas en de Veteranenklas.

Tevens is er voor kinderen de mogelijkheid om met een door hun ouders, opa/oma, oom/tante ingeschreven Drent deel te nemen aan de Kind/Hondshow. Zij kunnen laten zien wat een geweldig team zij samen zijn. De kinderen lopen met ‘hun’ Drent net als in een echte show een rondje door de ring en laten hun Drent aan een keurmeester zien. Het gaat hierbij vooral om de omgang/interactie tussen het kind en de hond.

Bij aankomst op het terrein waar onze Kampioenschapsclubmatch gehouden wordt, de Waltakke in Lochem, meldt u zich bij de tafel van het secretariaat. Hier ontvangt iedere deelnemer na het laten zien van het (start)nummer een programmaboekje. Het startnummer wordt van te voren per e-mail toegestuurd. Vergeet deze dus niet thuis te printen en mee te nemen! Dit nummer moet u in de ring zichtbaar bij u dragen. Dit kan met een nummerhouder om bijvoorbeeld de arm of door het nummer met een veiligheidsspeld op uw kleding te bevestigen.

Tijdens de Clubmatch worden ‘s ochtends eerst de verschillende klassen apart gekeurd. Bijvoorbeeld: in ring 1 de jongste puppy, puppy en de jeugdklas (reuen en teven); in ring 2 de reuen van de overige klassen en in ring 3 de teven van de overige klassen.
Van alle klassen wijst de keurmeester een nummer 1 tot en met 4 aan. Uit deze nummers 1 tot en met 4 wordt ’s middags door de keurmeester de nummer 1 van de betreffende klasse gekozen. Vervolgens gaan alle teven die in hun klasse nummer 1 zijn geworden, strijden om de titel Beste Teef en alle reuen die in hun klasse nummer 1 zijn geworden, strijden om de titel Best Reu. Vervolgens wordt uit de Beste Teef en de Beste Reu uiteindelijk de ‘beste van het ras’, de Clubmatch Winnaar gekozen (met uitzondering van de Drenten uit de jongste- en puppyklasse, zij komen niet in aanmerking voor de titel ‘beste van het ras’, maar strijden om de titel Beste (jongste) Pup).

De KCM wordt georganiseerd onder de auspiciën van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland. Aangezien het een officiële wedstrijd is, zijn er Kampioenspunten te verdienen. Het bijzondere van de KCM is dat er dubbele punten te verdienen zijn ten opzichte van een ‘normale’ hondenshow. De beste reu en beste teef krijgen ieder 2 CAC punten voor de titel Nederlands Kampioen. Voor de beste jeugd reu en jeugd teef valt er voor elk 1 jeugdpunt te verdienen voor de titel Nederlands Jeugdkampioen en voor de beste veteranen reu en teef is er 1 veteranenpunt voor de titel Nederlands Veteranen kampioen te behalen.

Wat kunt u zoal verwachten in de ring?

Er zijn eigenlijk 3 dingen die u en uw Drent moeten kunnen laten zien in de ring:

 • Staan en betasten. U moet uw hond in staande stand kunnen zetten. Daarnaast moet de keurmeester uw hond kunnen betasten. Hij/zij zal dan voelen hoe de hond in elkaar zit en hoe de vacht van de hond is.
 • Gebit tonen. De keurmeester kan het gebit van de hond willen zien, in sommige gevallen doet de keurmeester dit ook zelf. Zorg er dus voor dat uw hond zijn tandjes wil laten zien.
 • Gangwerk tonen. Er zijn een 3-tal figuren die gelopen kunnen worden, dit zijn: een rondje door de ring, een driehoek of een rechte lijn heen en terug. Zorg ervoor dat de hond aan de kant van de keurmeester loopt (meestal aan uw linkerkant), zodat de keurmeester vanaf de binnenzijde van de ring de hond goed kan zien; dus voorkom dat u tussen de keurmeester en uw hond in gaat staan/loopt.

Het is mogelijk om van te voren in een aparte ring nog wat te oefenen in het lopen in de ring. Er zal iemand aanwezig zijn die wat tips kan geven en u kunt uiteraard ook de fokker van uw Drent om hulp/advies vragen.

Het is wellicht het overwegen waard om van te voren een aantal ringtrainingen bij een kynologenclub bij u in de buurt te volgen.

Wat is handig om mee te nemen naar de KCM?
 • Uw Drent, het thuis geprinte startnummer en een goed humeur. Deze 3 dingen zijn misschien wel het belangrijkste om mee te nemen. Niemand heeft er iets aan wanneer u boos of chagrijnig bent, omdat het allemaal niet zo gaat zoals u eigenlijk zou willen. Blijf lief en leuk tegen uw liefste en mooiste Drent van de hele wereld!
 • Een rustplaats voor de hond. Denk bijvoorbeeld aan een bench waar de hond zich even terug kan trekken. Een Clubmatch is vaak een lange en overweldigende dag voor honden. Uw hond de hele dag op sleeptouw meenemen kan ervoor zorgen dat hij/zij overprikkelt raakt, daar heeft niemand wat aan.
 • Eten en drinken voor de hond. Zorg ervoor dat uw hond te allen tijde beschikt over drinkwater. Daarnaast kunt u ervoor kiezen voertjes te gebruiken in de ring.
 • Showlijn/jachtlijn/normale halsband met riem (geen tuigje of iets vergelijkbaars!).
 • Kledingspelt (veiligheidsspeldje) of nummerhouder.
 • Makkelijk schoeisel om in de ring op te kunnen lopen. Verder zijn flapperende jassen of hakken niet heel ideaal.
 • Poepzakjes.
 • Een stoel. Indien u eventjes rustig bij uw hond op de plaats wilt zitten of bij een ring wilt gaan kijken, dan is het raadzaam om een (klap)stoeltje mee te nemen.
 • ‘Party-tent’/zonnescherm-tent/, zowel handig om te schuilen tegen de zon als de regen.

Of u met uw Drent van te voren wel of niet naar een trimmer gaat, is natuurlijk uw eigen keuze. Om erachter te komen of u uw hond het beste naar een trimmer kunt doen, is het wellicht handig om contact op te nemen met de fokker van uw Drent. Deze kan u het beste informeren over de eventuele vachtverzorging van uw hond.

Mocht u tijdens de clubmatch nog vragen hebben, kunt u te allen tijde terecht bij het secretariaat.

Kijk ook bij het officiële show reglement. U vindt deze hier.

Alvast heel veel plezier en tot op de KCM!

Website ontworpen door Broodman Ondersteuning & Advies

De website van de Drentsche Patrijshonden Club Nederland ( DPHCN ) maakt gebruikt cookies om de beste ervaring te garanderen.
Door deze website te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik ervan.