In de laatste uitgave van ons clubblad De Drentsche Patrijshond riepen wij onze leden nog op om ons te laten meegenieten en leren van hun ervaringen met hun jagende Drent. Wij verwezen degenen die zich dit jaar wilden inschrijven voor officiële jachtproeven naar de ORWEJA website (https://orweja.nl). Hier worden altijd de kalenders voor de veldwerkwedstrijden, SJP’s, MAP’s, PJP’s en OWT’s gepubliceerd.

Helaas gooit het corona-virus ook bij de jachthondenproeven roet in het eten en werd het volgende persbericht met betrekking tot de jachthondenproeven 2020 door ORWEJA op 24 april jl. gepubliceerd:

“Een jaar zonder jachthondenproeven …. gezondheid boven alles”

Tot dinsdag 21 april bestond er nog de hoop dat het dit jaar mogelijk zou zijn om de jachthondenproeven, wellicht met behulp van aanpassingen en een protocol, door te laten gaan.
Op 21 april heeft de Rijksoverheid de maatregelen met betrekking tot het Coronavirus voor wat evenementen betreft, verlengd tot 1 september 2020. Veel van onze jachthondenproeven en zeker ook de Nimrod zijn vergunningsplichtig. Op dat moment werd duidelijk dat er tot 1 september aanstaande in ieder geval geen proeven georganiseerd konden worden.
De vraag of we nog moesten doorgaan met het voorbereiden van eventuele proeven na 1 september werd nu urgent. Iedereen die betrokken is bij de jachthondensport gaat dit natuurlijk zeer aan het hart. Het is geen makkelijke beslissing om te nemen. Maar eigenlijk waren er voornamelijk argumenten om te besluiten dit seizoen niet te gaan starten.

Een toelichting en meer informatie is terug te vinden op onderstaande links op de ORWEJA website:

https://orweja.nl/persbericht-mbt-jachthondenproeven-2020/

https://orweja.nl/covid-19-en-veldwedstrijden/

Laten we met z’n allen hopen dat de geplande DPHCN jachtdag op zaterdag 3 oktober wel doorgang zal kunnen vinden. Tijdens deze jachtdag worden er proeven uitgezet, die vergelijkbaar zijn met de officiële jachtproeven van de KNJV. Men kan komen kijken en aanmoedigen, maar het is nog veel leuker om samen met je Drent mee te doen.
Er zijn die dag verschillende groepen aan het werk; een beginners groep, onder begeleiding van een ervaren voorjager, voor mensen die nog niet eerder hebben meegedaan aan een proef en graag willen ‘proeven’ waar het om gaat. En er is ook een groep die al (enige) ervaring heeft met trainingen en proeven lopen; voor hen wordt er door de keurmeesters per proef een cijfer gegeven. In de ochtend worden de C en B proeven gedaan en in de middag wordt er een MAP (Meervoudige Apporteer Proeven) uitgezet.

Onze leden kunnen zich inschrijven voor deze jachtdag via onze website: https://www.dphcn.nl/event/jachtdag-2020/