De Nationale Tweejaarlijkse Kampioenschapkeuring voor de Nederlandse Hondenrassen
Zaterdag 27 juni 2015
Eén groot feest!

 

Organisatie

De samenwerkende rasverenigingen, het zogenoemde ‘Samenwerkingsverband Nederlandse Hondenrassen’ hebben maandenlang vergaderd en voorbereidingen getroffen, omdat deze tweede show de eerste, in 2013, op zijn minst moet evenaren. zwolleNu, die opzet is helemaal gelukt. En…het weer werkte geweldig mee. Alle verenigingen van de negen rassen, die Nederland rijk is, hebben de handen ineen geslagen en hun beste beentje voorgezet. Voorgezet, omdat dit weer een steentje bijdraagt aan het behoud van ons Nederlandse landsrassen.

 

Nationale 1ste plaats Open klasse reuenNederlands cultureel erfgoed

Daarom is de organisatie dan ook verheugd dan er een afvaardiging is van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen, waarmee de verenigingen in het verleden ook al verschillende evenementen heeft georganiseerd.

Tijdens de zomermanifestatie van voornoemde Stichting, op het Loo te Apeldoorn, was de show van Nederlandse rassen, met alle, bij de rassen passende klederdrachten, het hoogtepunt van de dag.

Ik breng u ook in herinnering de World Dog Show 2002 in Amsterdam en de Eurodogshow in Leeuwarden, waar alle eigenaars van de Nederlandse rassen opnieuw in een bijbehorend kostuum ‘acte de présence’ hebben gegeven tot vreugde van alle aanwezigen. Zo proberen de verenigingen steeds, indien de mogelijkheid zich voordoet, onze trots te promoten.

 

De voorzitter, de heer Jan van den Berg

De voorzitter, persoonlijk Kooiker liefhebber, opent deze dag met een gloedvolle speech en brengt alle deelnemers nog eens in herinnering dat het behoud van onze rassen behalve een hobby ook een verplichting is. Hij is trots op onze rassen en vindt het geweldig dat er opnieuw zo’n grote inschrijving is. In het voorwoord van de catalogus schrijft Jan ook dat de bewakers van onze rassen nooit bereid zijn geweest concessies te doen aan het welzijn van de honden, omwille van extreme uiterlijke kenmerken. De rassen worden zorgvuldig met het oog op verbetering gefokt, aldus de voorzitter.

 

Natuurlijke landsrassen

Het is jammer dat de Stichting Dier en Recht geen gehoor heeft gegeven aan de uitnodiging van de heer Dick Greve, hij heeft de wedstrijdleiding op deze dag, om dit evenement eens mee te maken. Eén dag voor tijd is de uitnodiging alsnog afgeslagen. Jammer en een gemiste kans voor deze Stichting. Deze dag heeft namelijk een uitstekend beeld gegeven van de natuurlijkheid van onze rassen. Geen papillotten, geen dekjes of noemt u maar op, maar alle rassen worden op natuurlijke wijze geëxposeerd. Heel verfrissend.

 

panorama nationale

Een groot expositieterrein

Als je het terrein betreedt, weet je niet wat je ziet. Eén en al vrolijkheid. Er staan stands van de diverse rassen, ook van tweede verenigingen, waaronder de DPHCN natuurlijk, met twee opvallende reclamezuilen voor onze stand, en verder dingen over de jacht, lekkers voor de honden, opvangmogelijkheden, koffie en limo, frites, ja, teveel om op te noemen. De verenigingen staan gebroederlijk naast elkaar. Er is geen wanklank gehoord. Grote ringen staan klaar om de exposanten en honden te ontvangen. Wat een bof dat het zulk prachtig weer is. Het lijkt wel één grote familiereünie. Campers en tenten, picknicktafels en banken hebben allen een plaats gevonden op het immens grote terrein.

Het is met recht, één groot feest.

De catalogus ziet er verzorgd uit en een verrassing is dat alle verenigingen hierin hun rassen keurig presenteren. Foto’s van alle rassen en een rasbeschrijving.Top!

 

Keurmeesters

Voor ons ras, staan de twee keurmeesters al klaar. Er is een grote inschrijving, waar ónze exposanten hebben gewedijverd met de exposanten van de NVSW met name de Stabijhoun.  93 Inschrijvingen! Mogen we dit de opmaat noemen voor onze eigen Clubmatch die op 29 augustus in Lochem wordt gehouden?

Alle deelnemers zitten gezellig bij elkaar. Het moet gezegd, maar de meeste inschrijvingen zijn lid van de DPHCN. Een veer op de hoed van de leden is dan ook zeer gepast en deel ik bij deze uit!

11667480_677400989060908_1824787234345647669_nDe keurmeesters die ambteren op deze dag zijn mevrouw Ludy Helling en mevrouw Diana Striegel. Beiden, heel gemotiveerd, beginnen ze aan hun taak. Diana keurt eerst nog een groot aantal Smoushonden en begint daarna aan de Jeugdklas en Jongste Puppyklas, zoals deze laatste sinds kort wordt genoemd. Babyklas vindt men kennelijk toch een beetje te ‘menselijk’ klinken? Ludy begint meteen aan de Tussenklas, daarna de  Openklas, Gebruikshondenklas, Kampioensklas en Veteranenklas. De keurmeesters werken goed door en zijn beiden netjes op tijd klaar met alle keuringen. Na afloop van de reuenkeuring wordt  langzaamaan duidelijk dat de onvolprezen Multi Kampioen Bart fan’t Suydevelt hoge ogen gaat gooien in de erering waar de eindkeuring wordt gehouden.

Dteven nationaleiana heeft als bestuurslid van de organisatie, behalve de keuring, nog een hele reeks andere werkzaamheden op deze dag. Ze rent van hot naar her en is onvermoeibaar bezig om alles op rolletjes te laten verlopen. Hulde voor een keurmeester die zo enthousiast al haar taken vervult.

 

Wout Arxhoek, zelf een jachthondenman, ‘dirigeert’ de jachtdemo

Als de keuringen op het middenveld zijn afgelopen, wordt het terrein, waar eerst ringen opgesteld staan, omgetoverd in een soort jachtveld. Duiven en kraaien worden als lokkers neergezet. Alle jachthondenrassen mogen deelnemen. Wout vertelt aan het publiek wat de bedoeling is en hoopt dat het allemaal volgens het boekje zal verlopen.

Ja, dat is voor de meeste honden toch wel even wennen te midden van al het lawaai en de luidspreker. Wout leidt de verrichtingen op het veld in en vertelt wat de honden te doen staat. Toch wat aarzelend en door de eigenaren sturend, doen de honden wat hen is opgedragen. De meeste honden worden voor de praktijkjacht gebruikt en om nu voor te staan op een kraai in een kooitje….dat is wel wat veel gevraagd.

Het apporteren gaat beter en een zogenoemde drijfjacht lukt ook goed. Al met al een prima invulling van de lunchpauze. Dankjewel Wout.

 

De erering het hoogtepunt van de dag

Als ervaren speaker is de heer Dick Baars uitgenodigd, die de leiding heeft en toeziet op alles wat er voor hem gebeurt. Dick heeft zich uitstekend gekweten van zijn taak. Om veel onervaren exposanten bij de verschillende bordjes te zetten, valt niet altijd mee, maar het komt allemaal goed. Dank hiervoor, Dick.

Omdat er zoveel ruimte is, komen de honden in de erering goed tot hun recht. Er is plaats voor alle honden, die hun klas hebben gewonnen en veel plaats is ook wel nodig  zo blijkt achteraf.

Een prachtig overzicht van al deze uitmuntende honden.Het ene na het andere ras verschijnt op de grasmat en de keurmeesters laten de keuringen vlot verlopen. Dick Greve houdt nauwlettend zijn horloge in de gaten, want hij wil tijdig klaar zijn. Door het prachtige weer blijven de meeste mensen kijken en genieten. Zoals reeds gezegd, het is net een groot familiefeest.

rsz_dsc_6788Ons ras is als 10e aan de beurt. Wat een spanning. Zoveel mooie honden. Ludy kijkt alle honden nog eens in de ogen en kiest uiteindelijk voor Bart fan ’t Suydevelt van de heer J.W. Hoeksema. Daarna zwicht Ludy voor de beste teef, Lindsey Li van de Sebastiaanshoeve vam mevrouw Linda Punselie, maar Bart wordt de BOB. Vreugde alom en beiden van harte gefeliciteerd.

De prijzen die de vereniging ter beschikking heeft gesteld zijn echter voor de winnaar en winnares van de openklas reuen en teven. Het zijn prachtige glazen standaards met het logo van de DPHCN er in gegraveerd. De winnaar van de openklas reuen is Nyka Tessa van Klein Elsholt van mevrouw A.H. L. Kamperman-van Remmen en de winnares van de open klasse teven is Demi fan ‘t Suydevelt van  G.A.C.M. Duijvelaar. Beiden ook van harte gelukgewenst, net zoals alle exposanten die in de prijzen zijn gevallen.

Het is ‘veteranendag’ en om in de sfeer hiervan te blijven, worden vervolgens alle veteranen geëerd. Een prachtig gezicht en de ‘oudjes’ doen het nog prima en lopen vlot door de ring. Een Kooikerhondje van 16½ jaar krijgt een extra prijs.

Vervolgens komt de koppelklas aan de beurt. Een prachtige show van alle koppels trekt aan ons voorbij.

En dan ja, dan komt er een kippenvelmoment. Nog nooit vertoond, maar 32 Fokkerijgroepen komen het veld opdraven. Je weet niet wat je ziet. Het hele veld staat vol groepen. Veel eigenaars hebben speciale kleding aangetrokken, in ieder geval gelijke kleding. Het is immers ook de presentatie die het doet. Minstens drie honden aan de lijn vormt een fokkersklas. Vijf groepen Drenten doen er mee. Ik kan niet nalaten ze even voor u te noemen: Groep Ditzhuyzen, Groep Punselie, 3 Groepen Hoeksema. Het gaat niet om het winnen, maar om je prachtige ras te laten zien. Iedereen staat met open mond te kijken naar alle dravende honden die keurig in het gelid voorbij marcheren. Een luid applaus is dan ook helemaal op zijn plaats.

Als de prijzentafel leeg is en er veel exposanten gelukkig zijn gemaakt is klokke half zeven, zoals in de catalogus staat vermeld, de tentoonstelling afgelopen. Goed gedaan, Dick!

We pakken onze spullen en gaan opgetogen en blij naar huis. Geen wanklank is gehoord, geen gegrom opgemerkt en vechtende honden absoluut niet gezien.

Ik wil, namens de DPHCN, de organisatie heel hartelijk danken voor dit prachtige hondenfeest. We hopen elkaar over twee jaar weer te ontmoeten.

 

De eerste Clubmatch van de DPHCN

clubmatch-2015Op zaterdag  29 augustus wordt de eerste Clubmatch van onze vereniging gehouden. We hopen op net zo’n grote of nog grotere opkomst dan op deze dag. Het belooft een geweldige dag te worden met voor ieder wat wils. Het bestuur heeft fijne keurmeesters uitgenodigd, te weten mevrouw Gerty Colaris en de heer Wout Arxhoek. Diana Striegel is reserve keurmeester.

Kijkt u op de site van de DPHCN wat u allemaal kunt verwachten. Na afloop wordt er een gezellige BBC georganiseerd. Schrijft u zich meteen in, zodat de organisatoren aan de slag kunnen. We rekenen op u hoor.

Janny Offereins

 

*Alle andere uitslagen staan op de website vermeld.