IMG_1962_webOpening

Wanneer ik omstreeks 9 uur bij de Basiliek in Veenendaal aankom, lopen er al diverse eigenaren met hun Drenten rond. Je kunt zo vroeg niet zijn of er zijn al mensen die net nog een tikje eerder zijn aangekomen. Zij willen hun hond nog even uitlaten of even de omgeving verkennen.
Alle bezoekers worden door Joost Wegink hartelijk ontvangen en door de ontvangstcommissie voorzien van een nummer en een catalogus. Ook kan meteen worden afgesproken dat de honden op PRA kunnen worden getest.
Er zijn twee grote ringen uitgezet voor de 13 nesten die vandaag worden gekeurd.
Als alle deelnemers zijn gearriveerd, heet de voorzitter, Henk Kamperman, allen hartelijk welkom en wenst iedereen een gezellige dag toe. Henk is overal te vinden en maakt een praatje met iedereen. Dit doen overigens alle bestuurs- en commissieleden. Zo kweekt men een band.

De keuringen

In ring 1 keurt mevrouw G. Halff van Boven en in ring 2 de heer M. Hulzebos. Bij elkaar 67 honden. Niet alle ‘pups’ zijn gekomen, mede omdat er mei vakantie was en er van de nesten nogal wat pups naar het buitenland zijn gegaan. Aan de ene kant is het mooi dat er uit het buitenland zoveel interesse is voor ons ras, maar aan de andere kant verlies je ze wel uit het oog. Wanneer we dan ook nog in aanmerking nemen dat fokkers hun beste honden exporteren, zodat in de diverse landen met goed materiaal kan worden gefokt, dan blijven er toch minder honden in Nederland over om te keuren.

Eigenlijk zouden er uit een nest van 8 pups niet meer dan 2 honden mogen worden geëxporteerd, teneinde ook in Nederland goed fokmateriaal te houden. Hoe het ook zij, de keuringen beginnen, de show must go on met of zonder de naar het buitenland geëxporteerde pups.

In de ring waar de heer Hulzebos keurt is een examenkandidaat de schrijver, Karel Wiegert en een stagiaire, die tevens kandidaat is, Linda Weijnans. Tevens zijn Dirk Loots en Nadia Timmermans aanwezig. Fijn dat ze zo geïnteresseerd zijn in het ras. Gedrieën hebben we de honden besproken. Het is mooi als je langs de lijn zit te kijken. Je kunt zo steeds alle honden met elkaar vergelijken en zien of er van enige homogeniteit sprake is of dat de honden zuan behept met dezelfde fouten of juist goede punten.

Geen geblaf

Het is opvallend stil in de hal. Nauwelijks geblaf en al helemaal geen gegrom gehoord. Voor alle kennelhouders is er een tafel gereserveerd waar men de pupkopers kan ontvangen. Er staan dozen met gebak en thermoskannen koffie op tafel. Ja, de pupmensen worden door de fokkers goed ontvangen. Zo nu en dan pik ik een graantje mee !

Er wordt aan een stuk door gekeurd tot alle honden langs de tafel van de keurmeesters zijn geweest. Er worden lange verslagen geschreven. Dit is vooral voor de fokkers heel plezierig, omdat zij hieruit kunnen afleiden wat goed en niet goed is in een nest en waarop zij een volgende keer moeten letten. Een herhalingsnest wordt meestal sowieso ontraden. Het is beter om verschillende reuen te gebruiken bij een teef, tenzij het nest maar uit een of twee pups bestaat. In zo’n geval is te overwegen, als de kwaliteit goed is, om de reu in kwestie nogmaals te gebruiken.

IMG_1957_rawbewerking_webDe fokkerij

Het is goed om, behalve zoals de laatste tijd nogal eens wordt gedaan, naar meer te kijken dan het inteeltcoëfficiënt. Het is wel de bedoeling dat we rashonden blijven fokken en in ons geval Drentsche Patrijshonden, alle nieuwe ideeën ten spijt. Ik heb nesten gezien waar de reu en de teef dezelfde fouten hadden. Wanneer je deze honden laat paren, krijg je zeker honden met die fouten terug.

Ga als fokker de reu van je keuze zelf bekijken en zie of hij wel bij je teef past. Een combinatie is meer dan een computeruitdraai. Ik hoor nogal eens geluiden dat het inteeltpercentage toch maar mooi laag is. Dat is prachtig, maar er is nog veel meer waarop moet worden gelet.

Overigens heb ik ook heel mooie honden gezien.

Volgend jaar

Ik heb bij het bestuur gepleit voor bekleding op de vloer. Als er een beetje geld over is, is dat toch een belangrijk punt. De allerbeste gebouwde honden kunnen ook goed uit de weg op een gladde vloer, maar de meeste honden zijn niet volmaakt. Zeker voor jonge honden, die toch al een beetje onzeker zijn zou dat heel goed werken. Ik hoop dus dat er volgend jaar lopers in een driehoek liggen en een baan op en neer. verder is het prima en uniek als je  een en ander vergelijkt met andere hallen. De parkeergarage is geweldig. Droog in- en uitstappen, hoe heerlijk is dat?

Evaluatie

Het blijkt dat de heer Hulzebos heel tevreden over de aan hem gepresenteerde nesten. Letterlijk: ‘Ik werd er blij van’. Nu dat is toch een fijne opmerking.  Mevrouw Halff van Boven is iets minder tevreden. Wel honden die nu nog ZG hebben gekregen, maar als ze zich verder zouden ontwikkelen wel voor een U in aanmerking zouden komen. De meeste honden zijn nog maar net 1½ jaar en volop in ontwikkeling. Wel zijn er weer honden die zijn gecastreerd of gesteriliseerd. Wat doet men de honden toch aan? Eerlijk gezegd, gruw ik er van. Honden van 8 maanden, ja die zijn druk, maar ze beginnen net aan hun puberteit. Gewoon de orde handhaven en zorgen dat je de baas blijft onder alle omstandigheden. Niets tolereren en de hond eerlijk behandelen. Daarmee kom je het verst. Na het tweede jaar wordt het allemaal beter en dan blijkt dat het maar goed is dat je je hond ‘heel’ hebt gehouden. Ook een chemische castratie is slecht voor de hond. De testikels blijven heel klein en verder krijgt hij alle ellende, zoals een slechte vacht, droge neus, voor andere honden geen vlees of vis, enzovoort, alsof  hij gewoon gecastreerd zou zijn. Voor teven ligt het nog weer anders en zijn de nadelen nog groter. Als de honden op heel jonge leeftijd worden gecastreerd, zullen ze nooit meer uitgroeien tot een volwaardige en mooie Drent.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen dat het echt niet anders kan. Ja, dan moeten we ons er bij neerleggen.

Janny Offereins