Mean Kinship vs Inteelt

Mean Kinship
 1. Mean Kinship staat voor de gemiddelde verwantschap van de hond met de gehele populatie inclusief zichzelf.
 2. Hoe meer verwant een hond is aan de populatie, des te minder deze zal bijdragen aan de diversiteit! (genen v/d hond al veel aanwezig in de populatie)
 3. Een lage Mean Kinschip betekent dat een hond weinig verwant is met de populatie, waardoor zijn genen minder aanwezig zijn over de gehele populatie. (de genen van deze hond dragen door verspreiding bij aan het verhogen van de diversiteit en daardoor dus het verlagen van de verwantschap)

Mean Kinship t.o.v. Inteelt
 1. Inteelt vertelt je hoe groot de kans is dat bij een specifieke hond dezelfde genen zowel van moeders als van vaders kant vererfd zijn.
 2. Mean Kinship geeft aan of de genen van deze specifieke hond gemiddeld gezien veel voorkomen in de gehele populatie.
 3. Hoe minder verwant dieren aan elkaar zijn des te lager de inteelt is.
 4. Belangrijk weetje: Inteelt zorgt niet direct voor te weinig diversiteit, een gebrek aan genetische diversiteit zorgt wel voor een verhoging van de inteelt.
 5. De werkelijke inteelt van een combinatie kun je alleen berekenen als je dit doet over alle generaties (doen we in Dogs Global). Berekening tot aan de founders van het ras.
 6. Sturen op Inteelt kan leiden tot inteelt depressie:
  • Verlaagt de fitheid van de dieren, ze leven korter, geven minder nakomelingen en de vruchtbaarheid neemt af.
  • Zorgt voor een slechter werkend immuunsysteem, wat een grotere kans op ziekte door bacteriën en virussen veroorzaakt (grotere kans op kanker).

Website ontworpen door Broodman Ondersteuning & Advies

De website van de Drentsche Patrijshonden Club Nederland ( DPHCN ) maakt gebruikt cookies om de beste ervaring te garanderen.
Door deze website te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik ervan.