De eerste, en zeker niet de laatste, DPHCN Jachtdag is een feit

Ik denk dat we 2017 misschien wel het jaar van de behaalde DPHCN mijlpalen kunnen gaan noemen. Mochten we namelijk eind juli al ons 500e lid verwelkomen, hebben we afgelopen september een zeer geslaagde Kampioenschaps Clubmatch mogen beleven, nu in oktober is de eerste echte jachtdag een feit. En dat allemaal in ons nog jonge bestaan. Hopelijk belooft dit veel goeds en gezelligs voor de toekomst!

Daar waar we in september nog in de hozende regen richting De Waltakke in Lochem reden voor de clubmatch, werden we op zaterdag 14 oktober vergezeld door een mooie blauwe lucht met een heerlijk stralende zon. Blijkbaar waren de weersgoden ons (wederom) gunstig gezind. Wat wil een mens nog meer?!

Om 09.00 uur werden alle deelnemers bij De Waltakke verwacht, alwaar we uitleg kregen over de jachtdag en de indeling van de groepen bekend werd gemaakt. Het niveau van de ingeschreven deelnemers varieerde van beginner tot (ver) gevorderd en van jong naar wat ouder. Om voor elk wat wils te kunnen bieden, gingen de beginners onder begeleiding op pad en hebben zij o.a. met een dummy in het bos gewerkt en voor het eerst aan wild kunnen ruiken. De deelnemers die al wat meer jachtervaring hadden, werden over verschillende groepen verdeeld en per groepje liep je gedurende de ochtend de zogeheten SJP’s (standaard jacht proeven) op C en B niveau.

De C-onderdelen bestonden uit:

  1. Aangelijnd en los volgen
  2. Uitsturen en komen op bevel
  3. Houden van de aangewezen plaats (2 min.)
  4. Apport te land (met konijn)
  5. Apport uit diep water (met eend)

 

De B-onderdelen bestonden uit:

  1. Verloren apport te land (met eend)
  2. Markeerapport te land (met eend)
  3. Apport over diep water (met eend)

Toen iedereen klaar was met alle uitgezette proeven was het zo tussen 12.30 u – 13.30 u tijd voor een welverdiende lunch en rustpauze. In de middag werden vervolgens voor de gevorderde deelnemers enkele MAP’s (meervoudige apporteer proeven) uitgezet. Het was leuk om te zien dat ook degenen die hier niet aan deelnamen, bleven kijken om te zien hoe zoiets nu in de praktijk in zijn werk gaat en ook om de honden die wel deelnamen te belonen met een welverdiend applaus wanneer de proef was afgelegd.

 

Aan het eind van de middag kreeg iedere deelnemer een certificaat en een aandenken mee naar huis en werden de ereprijzen uitgereikt aan de winnaars van de C, B en MAP onderdelen.
We hebben al een hoop positieve reacties voorbij zien komen en hopen dan ook dat een ieder het naar zijn/haar zin heeft gehad. Mocht je het nu ook leuk vinden om een keer op een ongedwongen manier kennis te maken met de jacht, of wanneer je al meer ervaring hebt, mee te doen aan de jachtproeven, houd dan goed de DPHCN agenda in de gaten. Het is namelijk zeker de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden. En hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Uiteraard ook een groot compliment aan degenen die deze dag mogelijk hebben gemaakt, want zonder deze enthousiaste mensen zou het niet mogelijk zijn om iets dergelijks neer te zetten. Dank!

 

Voor alle foto’s kunt naar: Foto’s Jachtdag 2017

En nu: op naar de Jachtdag 2018!

Winnaar B proef Ruud van Esch met Zita fan ’t Suydevelt

boele

Winnaar C Proef Claudia met Boele vd Bezelhonk

martinstoppels

Winnaar MAP Martin Stoppels met Sepp (Boris van Rubensdael)