2015_10_31_001540Zaterdag 31 oktober jl. hield Drentsche Patrijshonden Club Nederland haar tweede nakomelingendag in een prachtige accommodatie in Veenendaal. Alles was prima georganiseerd, de hal was ruim en er waren twee mooie grote ringen uitgezet waarin de te keuren nesten goed tot hun recht kwamen en prima konden lopen.

Waar ik heel blij mee was, was de kwaliteit van de jonge honden die ik mocht keuren. De nesten die ik deze dag mocht beoordelen, voldeden aan de eisen van de rasstandaard. Ik heb geen enkele hond gezien die ernstige afwijkingen vertoonde. In vroegere jaren zag ik nog weleens hoofden die te zwaar waren en niet droog besneden of een enkel pointerhoofd. Nu zag ik mooi besneden rastypische Drentenhoofden met de juiste expressie en de gewenste wigvormige voorsnuit.

Het geslachtstype was bij de reuen en teven duidelijk te zien, geen reuachtige teefjes of teefachtige reuen. De nesten waren homogeen en de ouders hadden hun kwaliteiten duidelijk aan hun kinderen doorgegeven. Ook de hoekingen en de stand van de benen is al weer veel beter dan enkele jaren geleden, dus het ras gaat duidelijk steeds beter op de benen staan en het gangwerk was bij de meeste honden prima met een goede staartdracht en –actie.

2015_10_31_00000065Aandachtspunten zijn een enkele keer nog de voorhanden, die iets beter onder het lichaam mogen staan en de polsen die nog weleens te steil of wat zwak zijn. Kwaliteit van de vachten was in het algemeen prima, zeker gezien het feit dat de vacht veel tijd nodig heeft om optimaal te worden. Bij de meeste jonge honden zag je al een mooie bossige staart en mooie bevedering. Ook heel belangrijk, het gedrag van alle honden was geweldig, geen bange, schuwe honden, al had een enkele hond nog ringtraining nodig. De omgang baas hond was prima.

Het was een mooie dag met mooie honden, hun fokkers en baasjes en met een bestuur en vrijwilligers die het voor mens en dier een fijne dag gemaakt hebben.

 

Bedankt en tot ziens

Liane Eekman-Lampio