Er is een nieuw wapen in de strijd tegen teken. Na al het gedoe met een pincet of een tekentang is naar Deens ontwerp de Tekenkaart op de markt gebracht. handig

Het mooie van dit handige ding is dat hij het formaat heeft van een creditkaart en dus in ieder portemonnee past. Deze kaart heeft twee openingen waarmee de teek als het ware van de hond afgeschoven, afgewipt wordt. Het werkt uitstekend. Diverse exemplaren van deze vieze beesten heb ik op deze wijze, met kop en al kunnen verwijderen. Het gaat sneller dan met de tekentang omdat die gedraaid moet worden totdat de teek loslaat. Dankzij een kleinere opening kunnen ook de hele kleine teken makkelijk verwijderd worden. Deze kaart is in twee uitvoeringen verkrijgbaar bij dierenwinkels en drogisterijen. Uiteraard ook verkrijgbaar via internet. De kaart kost met loep €3,95 en de uitvoering zonder dit hulpmiddel € 3,75.

Nieuw op de markt is ook Test de Teek. De firma Beaphar brengt een doe-het-zelf test op de markt waarmee u kunt testen of de teek waarmee u in aanraking bent geweest ja dan nee besmet was met de  Borrelia bacterie. Het is deze bacterie die de gevaarlijke ziekte van Lyme veroorzaakt.  Teken en hun nymfen worden actief bij temperaturen die liggen tussen de 5 en de 10 graden C. Dat betekent voor ons land dat deze vervelende diertjes vrijwel het hele jaar actief kunnen zijn.

teken kaartTot besluit een overzichtskaart van Nederland. Hierop zijn de gebieden waarin u mogelijkerwijs een verhoogd risico loopt duidelijk aangegeven. Onverlet bij dit alles blijft het natuurlijk belangrijk om uw kleding, huid en hond te controleren na wandelingen in het buitengebied met hoog gras en overhangende takken.

Bron en tekst:  Mevrouw Ellen Canta