Fokkersbijeenkomst 11 februari 2015

Woensdag 11 februari j.l. organiseerde de commissie Fokkerijzaken van Drentsche Patrijshonden Club Nederland de eerste fokkersbijeenkomst. Ruim 30 fokkers, dekreu eigenaren en geïnteresseerden waren aanwezig in de Basiliek te Veenendaal. Onder hen 13 vertegenwoordigers van aangesloten fokkers.

Centraal deze avond stond de presentatie van Janny Offereins en Diana Striegel, resp ras-deskundige en keurmeester, over de rasstandaard van de Drentsche Patrijshond.

Voor elk van de aanwezigen kwamen er nieuwe feiten aan het licht en werd aan de hand van een veel fotomateriaal de varianten in de bouw van de honden besproken.

De allereerste fokstandaard van de Drent werd gepubliceerd in de “Officieele Mededeelingen van den Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland” van 10 februari 1944. Hierin werden voor het eerst de “Raspunten van den Drentschen Patrijshond” beschreven. Klik hier voor de pdf van dit document waarin overigens ook de raspunten van de Stabyhoun worden beschreven.

Janny en Diana behandelde in detail de rasstandaard zoals deze de afgelopen 70 jaar zich heeft ontwikkeld. Met tal van leuke handigheidjes voor de beginnende Drenten-kenner als de oorlengte waarvoor geldt dat de oren naar de neus trekkend er 3 vingers overblijven tot de neuspunt, en het touwtje van voorzijde borstkas tot kont die iets langer is dan de schofthoogte.

Als keurmeester gaf Diana diverse voorbeelden hoe moeilijk een Drent te beoordelen is. Enerzijds door zijn gedrag, anderzijds door zijn kleur en platen. “Soms moet je in de ring een paar keer kijken en de kleur van de hond uitschakelen omdat je optisch wordt bedrogen door die platen.”

Aan het einde van de presentatie was het bijna jammer te noemen dat er niet een paar Drenten op tafel konden worden gezet om alle botjes en hoeken dat in verder detail toe te lichten en te benoemen. Maar in dat geval had het zeker tot ver na middernacht geduurd eer dat de beheerder van de Basiliek zijn deur kon afsluiten.

De commissie Fokkerijzaken kan terugzien op een geslaagde eerste bijeenkomst!

(geschreven door Rob Roode)

Website ontworpen door Broodman Ondersteuning & Advies

De website van de Drentsche Patrijshonden Club Nederland ( DPHCN ) maakt gebruikt cookies om de beste ervaring te garanderen.
Door deze website te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik ervan.