Nieuwsbrief oktober 2022

Beste leden.

De Drentsche Patrijshond is een hondenras waar wij veel plezier aan beleven en dat ons bindt en verbindt. Dat geldt voor onze leden en ook ons als bestuur. Wij hebben ons verkiesbaar gesteld als bestuurslid om onze vereniging verder te helpen en wij willen dat graag met plezier blijven doen.

Dat plezier hebben wij zeker beleefd aan de succesvolle Verenigingsclubmatch van afgelopen september in Lochem. Een ongekend groot aantal inschrijvingen van meer dan 130 Drenten. Een record! Veel enthousiaste deelnemers, een gezellige sfeer, een succesvolle BBQ na afloop, wat willen we nog meer?  Ook de kinderen waren niet vergeten. Na alle inspanningen door de leden van de Activiteitencommissie kunnen wij met voldoening terugkijken op een succesvolle Clubmatch.  Geweldig en iets om met elkaar trots op te zijn.

Anders is het gegaan met onze Jachtdag. Die hebben we wegens te weinig inschrijvingen helaas moeten annuleren. Om onze leden die jachtvaardigheid van hun hond belangrijk vinden van dienst te kunnen zijn beraden wij ons over de opzet en organisatie van de toekomstige Jachtdag.

Onze vereniging DPHCN en de Vereniging de Drentsche Patrijshond zijn zusterverenigingen die samen een verleden hebben. Beide verenigingen streven ernaar ons ras zo goed en gezond mogelijk te houden. Wij doen ons best om de verstandhouding tussen beide verenigingen te verbeteren. Een voorbeeld daarvan is dat wij onze leden die eigenaar van een reu zijn hebben gewezen op de mogelijkheid hun reu in te schrijven voor de reuendag van onze zustervereniging.

Naast het goede nieuws willen wij ook berichten over twee actuele problemen die helaas ons bestuurlijk werk bemoeilijken. Wij willen u niet lastigvallen met de details hiervan, maar menen dat u recht heeft op een korte uitleg over deze problemen.

Het eerste probleem

De bestuurswisseling tijdens de Algemene Ledenvergadering van afgelopen mei en de daarbij behorende overdrachten bezorgen ons helaas de nodige problemen. Met name het ontbreken van iedere vorm van toelichting en ondersteuning door de afgetreden bestuursleden maken het ons niet gemakkelijk. Om onze vereniging te vrijwaren van schade toetsen wij momenteel een en ander aan de WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen) in zake de persoonlijke aansprakelijkheid van de afgetreden bestuursleden. Zodra het kan zullen wij u hierover verder informeren.

Het tweede probleem

Wij zijn de laatste weken geconfronteerd met activiteiten die erop gericht lijken onze vereniging en onze zustervereniging in diskrediet te brengen als zouden wij bewust het belang van onze honden en het ras schaden. Dit berust voornamelijk op een persoonlijke mening die betrokkenen hebben over “Dogs Global”, een instrument dat fokkers kunnen gebruiken bij selectie van honden waarmee zij fokken. Probleem bij dit alles is dat betrokkenen een aantal leden en honden van onze vereniging publiekelijk met name noemen met een negatieve, veroordelende, strekking.

Met de getroffen leden van onze vereniging zullen wij deze schending van de privacy en schending van goede naam niet accepteren. Ook hierover hopen wij u t.z.t verder te informeren.

Om elk misverstand over de gezondheid van uw hond te voorkomen hechten wij eraan u erop te wijzen dat de fokkerij binnen onze vereniging en onze zustervereniging voldoen aan de bepalingen van een Fokkerijreglement. Dit Fokkerijreglement is in hoge mate gericht op de gezondheid van onze honden en voldoet aan regels van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Het instrument Dogs Global richt zich niet op de gezondheid van de individuele honden en het ras maar op de oervorm van het ras. Wij hopen dat in een artikel in een van onze volgende clubbladen toe te lichten.

Op 7 december 2022 is in de Basiliek in Veenendaal een bijeenkomst voor de fokkers die lid zijn van de DPHCN. Op deze bijeenkomst zullen diverse zaken worden besproken en uitgelegd. O.a het fokkersdashboard komt aan de orde. Met name fokkers die fokplannen hebben worden in het bijzonder uitgenodigd. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De zaal gaat open om 19:00U, starten 19:30 tot 22:00U.

Vriendelijke groet.

Het bestuur.

Website ontworpen door Broodman Ondersteuning & Advies

De website van de Drentsche Patrijshonden Club Nederland ( DPHCN ) maakt gebruikt cookies om de beste ervaring te garanderen.
Door deze website te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik ervan.